Dárkové ražby. Zvěrokruh

Před mnoha tisíci lety lidé při pozorování oblohy zaznamenali, že Slunce a planety se na svém každoročním putování po obloze pohybují po stále stejné úzké stezce okolo Země. Tuto, kterou Řekové nazvali zodiakus, ,,zodiak' nebo ,,zvěrokruh', rozdělili astrologové na dvanáct rovných dílů označovaných jako ,,znamení'. Každému z nich odpovídalo určité souhvězdí - Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář nebo Ryby - a určité období roku. Podle postavení, které uvnitř zvěrokruhu zaujímají Slunce a planety, sestavují astrologové své předpovědi - horoskopy a přisuzují typ osobnosti jedincům narozeným v jednotlivých znameních. Osobnostní rysy typické pro různá znamení byly rozpracovávány po tisíce let.

Znamení zvěrokruhu - VODNÁŘ Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - VODNÁŘ Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - VÁHY Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - VÁHY Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - ŠTÍR Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - ŠTÍR Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - STŘELEC Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - STŘELEC Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - SKOPEC Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - SKOPEC Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - RYBY Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - RYBY Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - RAK Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - RAK Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - PANNA Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - PANNA Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - LEV Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - LEV Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - KOZOROH Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - KOZOROH Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - BÝK Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - BÝK Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - BLÍŽENCI Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - BLÍŽENCI Ag proof 1 785 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Jak se dělá mincovna (5) Shánění lisů pro mincovnu
Skládání poznatků do ucelené koncepce, které by vyústilo ve vypracování technické a stavební části projektu mincovny, bylo ještě daleko. Náš vstup na jeviště ve hře mincovna, už ale byl ve větším proudu, než jsme tušili.

My jsme zatím navštívili dvě mincovny a poznali jsme jednoho výrobce mincovních polotovarů. Hra o nás byla už dávno rozehrána. Netušili jsme, jak je rodina mincovního průmyslu relativně malá a jak se všichni dobře znají a jsou navzájem propojeni. Nikdy už se nedozvím, jakými kanály se informace o nás šířily. V odborných kruzích v Evropě se vědělo, že v Čechách se připravuje realizace nové privátní mincovny, jejíž vznik si přeje ČNB.

Dlouho jsem si myslel, že nejsilnějšími subjekty v mincovní výrobě jsou jednotlivé státní mincovny. Postupně jsem zjišťoval, že tomu úplně tak není, a že na trhu figurují silné firmy těžkého strojírenství. Ty jsou vlastněny zpravidla ještě silnějšími finančními subjekty, které nikdo ani pořádně nezná. Vyznat se v této složité struktuře bylo nad naše nováčkovské síly. Byli jsme si vědomi, že si s námi asi pohrává nějaká neznámá síla. Bylo to jako se slunečními paprsky, pouhým okem je nevidíme, ale jejich následky na spálené kůži všichni známe.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 5/2012.



Hyperinflace v Zimbabwe II.
Hned první lednové dny nenechaly nikoho na pochybách, že jsme ve víru hyperinflace. V obchůdcích ozdobených během svátků třpytivými čínskými řetězy se objevily tabule s nápisy na prodej či zavřeno navždy.

Těch pár tisíc lidí, kteří v Harare ještě měli práci, ji ztratilo ze dne na den, na výpovědní dopisy nebyl ani papír a stejně by je stěží někdo doručil.

Během prvních lednových týdnů, stále bylo fantastické léto, se již pravidelně ohlašovaly výpadky proudu a v mnoha částech města začínal hon na potraviny. Mezitím nás centrální banka promptně informovala o vydání nové série bearer cheques v hodnotách 1, 5 a 10 milionů zimbabwských dolarů. Během několika desítek hodin se každý, kdo byl ještě v Harare za práci placen, se stal milionářem. Jedním z nejchudších na světě…
Standardní zásobování přestávalo fungovat, venkovu se nevyplácelo dovážet do města, pohonné moty byly jen na černém trhu. Porážka dobytka byla řízena státem a tak zdaněna, že jatka kolabovala. Mouka se z rozkazu Mugabeho přednostně přidělovala represivním složkám, olej, parafín byly vzácností a o cukru se hovořilo tónem, jakým se vzpomíná na podivuhodné pohádkové bytosti. Ceny chleba byly stanoveny vládou a byl ho nedostatek.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2012.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU