Dějiny válečnictví

ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Cena zlata na novém maximu
Cena zlata v úterý pokračovala v růstu a dosáhla nejvyšší úrovně v historii. Troyská unce zlata (31,1 g) se prodávala za 1036, 6 dolaru.

Cena zlata v úterý pokračovala v růstu a dosáhla nejvyšší úrovně v historii. Troyská unce zlata (31,1 g) se prodávala za 1036, 6 dolaru.

Posledního maxima dosáhlo zlato v březnu 2008, kdy se troyská unce prodávala za 1032 dolaru.

Cena zlata bude v růstu nadále pokračovat. Hlavní příčinou je oslabující dolar. Dolar výrazně oslabil po zprávě, že ropné státy Arabského poloostrova tajně jednají s Ruskem, Čínou, Japonskem a Francií o tom, že by v budoucnu nahradily dolar v obchodu s ropou košem měn.

V příštích třech až šesti měsících se dočkáme dalších rekordů. Další pokles dolaru je totiž všeobecně očekáván.

Vedle zlata roste cena i dalších drahých kovů.

Rostou taky ceny důlních společností, jako např. Kazkhyms (o 6,9 procenta), Randgold (5,3 %), Antofagasta (3,5 %), Vedantan (4,5 % ) nebo AngloAmericana (4,4 %)



Světové investiční mince (10) Britannia
Investiční zlato je díky své schopnosti uchovávat vysokou hodnotu v malém objemu oblíbené prakticky po celém světě.

Vedle poněkud uniformních slitků je dodáváno také ve formě ražených mincí. V tomto dílu seriálu, který mapuje nejslavnější investiční mince světa, navštívíme Spojené království, kde vzniká slavný titul Britannia.

Mince Britannia se v roce 1987 stala první moderní evropskou zlatou investiční mincí. Lícní stranu zdobí portrét královny Alžběty II. hledící vpravo, doplněný o nominální hodnotu. Na rubu je vyobrazena mytická postava Britannie, jejíž původ sahá až do starověku a která je vnímána jako personifikace Velké Británie. Nalézala se už na mincích římského impéria, jejíž vojska opustila britské ostrovy v pátém století. První z nich vznikaly za vlády císaře Claudia, který do Británie podnikl vojenskou invazi. Na těchto římských mincích se objevovaly nápisy jako De Britann, De Britanni, De Britannis nebo Brittania. Ženská postava byla obvykle zobrazovaná sedící na skále s kopím a štítem.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 6/2014.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU