Kalendárium 2016 zlato

Kalendárium je výjimečný program Pražské mincovny. Na reliéfu pamětnich medailonů z drahých kovů představuje mimořádné osobnosti a momenty české i evropské historie.

Vladislav Jagellonský - 500. výročí úmrtí zlato proof 47 940 Kč
Vladislav Jagellonský - 500. výročí úmrtí zlato b.k. 47 940 Kč
Sada Kalendárium 2016 - Au Proof 286 800 Kč
Sada Kalendárium 2016 - Au B.K. 286 800 Kč
Polyxena z Pernštejna - 450. výročí narození zlato proof 47 940 Kč
Polyxena z Pernštejna - 450. výročí narození zlato b.k. 47 940 Kč
Kronika česká Václava Hájka z Libočan - 475. výročí zlato proof 47 940 Kč
Kronika česká Václava Hájka z Libočan - 475. výročí zlato b.k. 47 940 Kč
Kazatel Jeroným Pražský - 600. výročí zlato proof 47 940 Kč
Kazatel Jeroným Pražský - 600. výročí zlato b.k. 47 940 Kč
Karel IV., král a císař - 700. výročí narození zlato proof 47 940 Kč
Karel IV., král a císař - 700. výročí narození zlato b.k. 47 940 Kč
Jan Lucemburský - 720. výročí narození zlato proof 47 940 Kč
Jan Lucemburský - 720. výročí narození zlato b.k. 47 940 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Vratislav II. a Vladislav II. Novinky z cyklu Korunovace českých králů
Volný cyklus pamětních medailí Pražské mincovny Korunovace českých králů obohatily dvě novinky.

Jako autor je pod nimi podepsán výtvarník Zbyněk Fojtů. Jedna připomíná prvního českého krále Vratislava II., druhý titul odkazuje na korunovaci jeho vnuka Vladislava II. Medaile jsou vyrobeny z čistého stříbra. Ještě letos mincovna plánuje i ražbu stejného motivu do zlata.

Autorem návrhů pro nové pamětní medaile, které připomínají první české korunované krále, je akademický sochař a medailér Zbyněk Fojtů. Při navrhování a modelování medailí typologicky vycházel z předcházejících korunovací českých králů, jichž je také autorem. „V portrétech panovníků jsem se snažil vyjádřit románskou dobu, ve které oba panovníci žili. Mým záměrem bylo také přenést určitou monumentalitu, kterou jsem cítil v malířských vyobrazeních králů,“ přiblížil výtvarník. Prozradil, že u medaile Vratislava II. chtěl co nejvýstižnějším způsobem znázornit románskou knižní malbu, kterou velmi obdivuje. „Na obou medailích je strukturální modelací denárů znázorněna doba, ve které byly mince vyraženy,“ dodal Zbyněk Fojtů.
Totožný motiv ponesou i medailony z čistého zlata. „Se stříbrnými mají společný průměr a hmotnost, vnějšími parametry se budou lišit pouze v síle materiálu,“ upřesnil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 6/2013



Španělsko Kolonie, kolonie a zase kolonie… (5)
Španělsko leží na Pyrenejském poloostrově a pro svou výbornou námořní polohu mělo možnost expandovat se svými koráby jak do středomoří, k africkým břehům, tak i mnohem dále směrem na západ přes otevřený oceán.



Kuba

Kuba byla objevena janovským rodákem Kryštofem Kolumbem dne 27. 10. 1492, kdy se na pokyn španělského dvora vydal hledat novou cestu do Asie pro exotické koření v Evropě tolik ceněné. Po vylodění dostala dnešní Kuba jméno Juana, podle jména syna španělského královského páru. Zde se také mořeplavci poprvé měli možnost seznámit s kouřením tabáku, který doposud neznali. Tato první výprava skončila nezdarem pro novou cestu do Asie, a proto byla vypravena v roce 1494 výprava druhá, za které se již pobřeží Kuby zkoumalo spolu s okolními ostrovy. Kolumbus přesvědčen, že našel pobřeží Asie obrátil koráb na cestu zpět do Španělska. Během pár let Španělé začali s kolonizací nejen Kuby, ale také Espaňoly (dnešní Jamajky).

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2013.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU