Medaile Otakara Duška

Vojtěch Preissig ( O.Dušek ) 19 500 Kč
Stříbrná medaile Todesmarsch 2018 (Otakar Dušek) 22 000 Kč
Stříbrná medaile Pocta politickým vězňům 16 900 Kč
Stříbrná medaile Jan Palach 2014 (Otakar Dušek) 69 000 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Falza 2012 Počet padělků klesl
Většina padělků českých peněz zadržených v České republice byla loni stejně jako v minulých letech jednoduššími falzifikáty, které by lidé při správném zacházení s penězi měli odhalit.

Většina padělků českých peněz zadržených v České republice byla loni stejně jako v minulých letech jednoduššími falzifikáty, které by lidé při správném zacházení s penězi měli odhalit. Zadrženo bylo celkem 3586 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny, což je o 955 méně než v roce 2011. Návod na kontrolu ochranných prvků platidel nabízí Česká národní banka v řadě materiálů, například v mobilní aplikaci České peníze.

P„Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilými technikami, padělatelé nejčastěji pracovali s inkoustovými tiskárnami a kopírkami. Takové falzifikáty zpravidla nebývají příliš zdařilé, buď nemají žádné ochranné prvky a nebo jsou tyto pouze jednoduše napodobené,“ uvedl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku. „Pokud budou lidé věnovat bankovkám a jejich ochranným prvkům dostatečnou pozornost, měli by nepravé peníze poznat,“ dodal Lubomír Lízal.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 2/2013



Světové investiční mince (10) Britannia
Investiční zlato je díky své schopnosti uchovávat vysokou hodnotu v malém objemu oblíbené prakticky po celém světě.

Vedle poněkud uniformních slitků je dodáváno také ve formě ražených mincí. V tomto dílu seriálu, který mapuje nejslavnější investiční mince světa, navštívíme Spojené království, kde vzniká slavný titul Britannia.

Mince Britannia se v roce 1987 stala první moderní evropskou zlatou investiční mincí. Lícní stranu zdobí portrét královny Alžběty II. hledící vpravo, doplněný o nominální hodnotu. Na rubu je vyobrazena mytická postava Britannie, jejíž původ sahá až do starověku a která je vnímána jako personifikace Velké Británie. Nalézala se už na mincích římského impéria, jejíž vojska opustila britské ostrovy v pátém století. První z nich vznikaly za vlády císaře Claudia, který do Británie podnikl vojenskou invazi. Na těchto římských mincích se objevovaly nápisy jako De Britann, De Britanni, De Britannis nebo Brittania. Ženská postava byla obvykle zobrazovaná sedící na skále s kopím a štítem.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 6/2014.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU