Medaile znamení zvěrokruhu

Před mnoha tisíci lety lidé při pozorování oblohy zaznamenali, že Slunce a planety se na svém každoročním putování po obloze pohybují po stále stejné úzké stezce okolo Země. Tuto, kterou Řekové nazvali zodiakus, ,,zodiak' nebo ,,zvěrokruh', rozdělili astrologové na dvanáct rovných dílů označovaných jako ,,znamení'. Každému z nich odpovídalo určité souhvězdí - Beran, Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář nebo Ryby - a určité období roku. Podle postavení, které uvnitř zvěrokruhu zaujímají Slunce a planety, sestavují astrologové své předpovědi - horoskopy a přisuzují typ osobnosti jedincům narozeným v jednotlivých znameních. Osobnostní rysy typické pro různá znamení byly rozpracovávány po tisíce let.

Znamení zvěrokruhu - VODNÁŘ Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - VODNÁŘ Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - VÁHY Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - VÁHY Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - ŠTÍR Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - ŠTÍR Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - STŘELEC Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - SKOPEC Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - SKOPEC Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - RYBY Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - RYBY Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - RAK Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - RAK Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - PANNA Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - PANNA Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - LEV Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - LEV Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - KOZOROH Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - KOZOROH Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - BÝK Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - BÝK Ag proof 1 785 Kč
Znamení zvěrokruhu - BLÍŽENCI Au proof 47 940 Kč
Znamení zvěrokruhu - BLÍŽENCI Ag proof 1 785 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Zajímavá chyboražba pražského groše Václava IV.
Pražské groše Václava IV. patří mezi nejčastěji se vyskytující české ražby grošového období. Je to dané v první řadě dlouhým obdobím vlády krále Václava IV. a rovněž mohutnou produkcí kutnohorské mincovny za doby jeho vládnutí.



Velmi zřídka se nicméně mezi groši tohoto panovníka objeví opisová chyboražba, často pozorovaná například na groších Vladislava Jagellonského. V doposud nepublikovaném náleze pražských grošů a drobných mincí z Berouna byl autory článku pozorován vzácný pražský groš Václava IV. s chyboražbou ve jménu panovníka. Namísto obvyklého WENCEZLAVS je na groši zcela zřetelně vyraženo WENIEZLAVS. Unikátnost uvedené chyboražby dokládá i fakt, že podobný defekt u grošů z tohoto období nebyl zaznamenán ani v nejnovější typologii pražských grošů Václava IV. od Jiřího Hány (HÁNA, J.: Pražské groše Václava IV. z let 1378–1419,. Plzeň 2003).

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2011



Jak se dělá mincovna (4) Shánění zkušeností
Dávat dohromady poznatky a zkušenosti o jakékoli problematice, je vždycky složité a přímá cesta k úspěchu nevede.

Vždycky je dobré, dříve než jdu někam něco obhlížet nebo se na něco ptát, mít teoretické poznatky a vědět, na co se hlavně zaměřit. Nic takového jsme neměli. Museli jsme se spoléhat na pracovníky ČNB, kteří často jezdili do Státní mincovny v Kremnici.

Bylo proto namístě zkusit pro nás vyjednat první návštěvu ve slovenské mincovně. Navíc zde nebyla žádná jazyková bariera. Naše generace, díky dvojjazyčnému vysílání v rádiu a v televizi, neměla se slovenštinou problém. Já jsem dokonce v pátém ročníku na VŠE skládal zkoušku z práva, na kterou jsem se učil výhradně z knížek ve slovenštině. Takže slovenština byla mým druhým jazykem, ve kterém bych mohl skládat i ústní maturitu.

Bylo tedy pochopitelné, že jsme učinili pokus začít naši zkušební misi v Kremnici. Ale neuspěli jsme. Státní mincovna nedostala souhlas od svých nadřízených z Bratislavy, aby mohla jablonecké nadšence něco učit. Že to nebylo rozhodnutí navěky, to potvrdil čas. Museli jsme poznatky o mincovnictví získat co nejrychleji. Měli jsme před sebou zásadní úkol, začít připravovat projekt nové mincovny. Kde ale začít, když jsme nikdy v žádné mincovně nebyli a neměli jsme vůbec představu, co chceme vidět.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 4/2012.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU