Oběhové mince České republiky

Mince České republiky byly poprvé vydány v roce 1993 v nominálních hodnotách 10,20 a 50 haléřů, 1,2,5,10,20 a 50 korun českých a všechny se běžně uplatňovaly v peněžním oběhu.

Sada oběžných mincí Olympijské hry v Tokiu 2020 4 990 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Unikátní výstava mincí
Muzeum Chodska v Domažlicích Vás zve na výstavu k 850. výročí korunovace Vladislava II. českým králem.

Domažlice - Unikátní výstava mincí.



Výstava je pořádána ve spolupráci s Českou numismatickou společností a obsahuje téměř kompletní doklady o tzv. přemyslovském mincovnictví. Největší důraz je kladen na mince ražené v době vlády českého krále Vladislava II. Výstava je doprovázena i odbornými přednáškami významných osobností z oboru.

Návštěvníci výstavy mají možnost si jako suvenýr zakoupit stříbrnou kopii některého z vybraných platidel.

Výstava se koná v prostorech Chodského hradu do 30.6..2009

Otevírací doba Chodského muzea v Domažlicích:
15. duben - 14. říjen: denně kromě pondělí 9:00 - 12:00, 13:00 - 17:00
15. říjen - 31. březen: pondělí - pátek 10:00 - 12:00, 13:00 - 15:00
Vstupné: 35Kč - plné, 15Kč - snížené



Portugalsko Kolonie, kolonie a zase kolonie… 2
Tak jako ostatní evropské přímořské státy ani Portugalsko nemohlo zůstat pozadu, co kolonií se týká a tak malinký evropský stát začal vysílat své mořeplavce do dalekých krajin za účelem územního a ekonomického zisku ku prospěchu Portugalska

Stejně jako ostatní evropské přímořské státy ani Portugalsko nemohlo zůstat pozadu, co kolonií se týká a tak malinký evropský stát začal vysílat své mořeplavce do dalekých krajin za účelem územního a ekonomického zisku ku prospěchu Portugalska

V samém úvodu se přesuneme do země zvané Mosambik (Portugalská východní Afrika), která se nachází v jihovýchodní části afrického kontinentu při pobřeží Indického oceánu. Tuto krajinu objevil portugalský mořeplavec Vasco da Gama v roce 1498 s flotilou čtyř lodí. Mosambik v té době znamenal vlastně pouze ostrov při pobřeží, podle kterého se pojmenovala i pevnina. Na tomto ostrově počátkem 16. století probíhala výstavba velké pevnosti, pro kterou byly dováženy žulové kvádry až ze samotného Portugalska. Jednalo se o strategicky důležitou polohu ostrova umožňující rychle reagovat na jakkoliv vzniklou situaci. Dobrá základna pro obranu s výbornými kotvišti pro lodě a to vše přímo pod zdmi pevnosti. Obdobné pevnosti se poté počali stavět také na pevnině. Rokem 1505 počíná kolonizace dnešního území Mosambiku. V druhé polovině 16. století byla podniknuta výprava zasahující 350 km do vnitrozemí za účelem hledání zlata.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 6/2012.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU