Připravované medaile

Zavedení slovanské liturgie 50 mm stříbro Proof 5 976 Kč
Zavedení slovanské liturgie 50 mm stříbro patina 5 976 Kč
Zavedení slovanské liturgie 50 mm stříbro b.k. 5 976 Kč
Slované v pravlasti 50 mm stříbro Proof 5 976 Kč
Slované v pravlasti 50 mm stříbro patina 5 976 Kč
Slované v pravlasti 50 mm stříbro b.k. 5 976 Kč
Slavnost Svantovítova 50 mm stříbro Proof 5 976 Kč
Slavnost Svantovítova 50 mm stříbro patina 5 976 Kč
Slavnost Svantovítova 50 mm stříbro b.k. 5 976 Kč
Hájení Szigetu proti Turkům Mikulášem Zrinským 50 mm stříbro Proof 5 976 Kč
Hájení Szigetu proti Turkům Mikulášem Zrinským 50 mm stříbro patina 5 976 Kč
Hájení Szigetu proti Turkům Mikulášem Zrinským 50 mm stříbro b.k. 5 976 Kč
Bratrská škola v Ivančicích 50 mm stříbro Proof 5 976 Kč
Bratrská škola v Ivančicích 50 mm stříbro patina 5 976 Kč
Bratrská škola v Ivančicích 50 mm stříbro b.k. 5 976 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Tokeny 18. a 19. století Nenápadný poklad britského mincovnictví
Tokeny, nouzové platidlo, používané v období průmyslové revoluce. Staly se vítanou náhradou drobné mince i sběratelským fenoménem své doby.

Oblíbené, přijímané s nedůvěrou, zakazované. Nejlepší příklady medailérského umění i obyčejné kusy kovu. Byly součástí příběhu Velké Británie 18. a 19. století.

Provinciální tokeny

Blížil se konec 18. století a Británie trpěla nedostatkem drobné mince. Prudký nárůst cen mědi vedl ke skupování kvalitních minci, jejich tavení a prodeji kovu s dvojnásobným ziskem. Průmyslová revoluce s sebou přinášela rychlý rozvoj ve společnosti. Lidé, kteří se přistěhovali za prací do měst, museli být něčím placeni. Zaměstnavatelé požadovali nápravu, ale vláda odmítla. Transport měděných mincí do průmyslových center byl příliš nákladný a nebezpečný. Poslední mince ze 70. let byly opotřebované k nepoznání a nebo posloužily jako materiál pro padělky, které tvořily dvě třetiny tehdejšího oběživa. Trh proto volal po náhradě a tou se staly právě tokeny.
Tokeny nebyly v britském mincovnictví žádnou novinkou. Používány byly již od středověku a k jejich velkému rozšíření jako náhrady za farthing a halfpenny došlo v 2. polovině 17. století.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 1/2014.



HERALDIKA NA MINCÍCH A MEDAILÍCH (18) Rok 1918 – konec jedné epochy
Zdálo se, že se ten rok stane historickým především jako milník značící konec nebývalého vraždění, později nazvaného I. světová válka.

Rok 1918 ale také znamenal konec habsburské monarchie. Ve středoevropském prostoru vznikla, kromě Československa, řada nových států. Jako vždy v podobných situacích, se převratné změny promítaly do všech projevů života nových společenstev. Proměňovaly se politické a hospodářské systémy, což jako vždy postupně reflektovala také kultura. V mnoha jejích oborech by se dal vysledovat společný jmenovatel – nacionalizmus. Heraldika nebyla výjimkou.

„Tak dělej Tondo, přitlač!“ Muž na žebříku se snažil páčidlem odtrhnout plechový štít označující úřední budovu, ale zatím bez úspěchu. Ze skupiny, která ho zdola povzbuzovala, se ozývaly obvyklé rady. Nakonec se mu to podařilo a štít padal na chodník. Davem proběhl jásot a někdo vykřikl: „Sláva, další vorlíček ulít! A deme na ty vostatní! Ať to vodsejpá!“ Pražské ulice, poseté 28. října 1918 strhanými emblémy s habsburským orlem, bylo možné vykládat jako spontánní, symbolické účtování s nepopulární monarchií. Aktérem byl lid, ať už si tento neurčitý společenský pojem vyložíme jakkoli.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2017.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU