American Eagles - Bullion

Mince American Eagle je mezi sběrateli a investory velmi oblíbena a to zejména v zemi svého vzniku. Ražena je od roku 1986 a to ve čtyřech velikostech o průměru 16.50, 22.00, 27.00 a 32.70 mm a váze 0.1091, 0.2727, 0.5454 a 1.0909 trojské unce. Vyšší váha těchto mincí je dána nižší ryzostí zlata. Ta je v tomto případě 91.67 %. Zbytek tvoří příměsi mědi ( 5.33 %) a stříbra ( 3 % ). Tím se zlepšuje odolnost mince proti otěru. Mince american eagle s motivem orla, symbolem síly a bezpečí, byla v USA vydávány od 19. století, vzhled současné investiční mince vychází z proslulé dvacetidolarovky Double Eagle (1907-1933) s postavou kráčejí Svobody na líci. Hnízdo orla skalního na rubu pak symbolizuje americké rodinné hodnoty. Mince je vyrobena výhradně ze zlata vytěženého v USA. American eagle se vydává ve dvou provedeních. Běžném a sběratelském, tzv. proof. Sběratelské provedení se razí v omezeném nákladu a k minci se navíc dodává certifikát.

1 OZ American Eagle Gold - Investiční zlatá mince 57 008 Kč
1 OZ American Buffalo Gold Unc. 57 119 Kč
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Úvod do grošového období (7) Technologie výroby mince a numismatická terminologie
Pro období vrcholného středověku lze mincovní výrobu shrnout takto: Drahý kov byl po příchodu do mincovny dále zpracováván dočišťováním od zbytkových příměsí z hutní výroby.

Následovalo legování, zpravidla přídavkem mědi, pro získání mincovní slitiny o zákonem předepsané ryzosti.

Takto získaná slitina byla odlévaná do tzv. barchanu – zvláštní plátěné formy smáčené vodou. Po následujícím nutném žíhání byl odlitek – tzv. cán, roztepán do podoby pásku (plechu), z něhož mincíři vystřihovali již konkrétní polotovar pro ražbu – nejčastěji kruhový, ale např. i čtverhranného tvaru (mince s tzv. čtyřrázem).
Takto získaný polotovar, nazývaný dobovou terminologií střížkem, byl podroben dalším technologickým operacím, klopování a kvečování, jejichž účelem bylo otupení otřepů po obvodu a vyrovnání stříháním pokrouceného střížku. Po následném žíhání byla ještě zařazena operace bělení, kdy byly výrobní polotovary zbavovány okují vzniklých během žíhání, očištěny od nežádoucích nečistot a chemickou cestou byla vytvořena tenká povrchová vrstva jakostnějšího kovu.
Završením náročného technologického procesu výroby mince byla ražba. Dříve než k ní mohli přistoupit, bylo nutné, aby zvláštní, často nezávislá dílna zhotovila mincovní razidla.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2011



Významné chybotisky Afriky
Setkání s africkými bankovkami je pro běžného občana velmi řídké.

Sběratelé jsou na tom trochu jinak, nicméně existují vzácnosti, které potká i zkušený milovník bankovek jen ojediněle. Zde jsou některé z nich.

Mauritius 5 rupií –  Pick #30 (1967)
Historie bankovek nominální hodnoty 5 rupií (Rs) sahá do roku 1876, kdy byla vydána první bankovka tohoto nominálu. Byla vydávána jako uniface až do roku 1902 a katalogizována je v označení Pick #13 (A–b).
Jako předposlední bankovka 5 rupií byla vydána v roce 1967 jako ND Pick #30 ve variantách a, b, c a r. Pouze pro úplnost dodáváme, že poslední bankovkou tohoto nominálu byla Pick #34 (ND 1985).
Chceme se nyní věnovat bankovce z roku 1967, 5 rupiím, kde dominantou A je portret královny Elizabeth II., který nahradil do roku 1940 používaný portret krále George VI.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2014.

DALŠÍ ČLÁNKY VÍCE O ČASOPISU